Oppsummert:

  • Høst jevnt og trutt for å stimulere ny vekst og få sunne planter som fortsetter å gro
  • Vent med å høste til plantene er ca. 10-15 cm høye
  • Høst max ⅓ av planten om gangen (tommelfingerregel)
  • Sørg for at alle plantene får nok lys

De fleste urter og salat er klare for høsting i løpet av 4-7 uker, avhengig av temperatur. Optimal temperatur er 20-25° grader, og under 19°C vokser det veldig sakte.

Se video eller tekst lenger ned for å lære mer👌🏻

 

 

 

Trim regelmessig fra toppen og ned

De fleste urter (som basilikum, oregano, mynte, dill, rosmarin og timian) kan trimmes fra toppen og ned. For best resultat klipper du planten rett over nodene, der nye bladpar vokser ut: 

Plantene gjør fotosyntese i bladene, så hvis du bare klipper noen av bladene på toppen, vil nye blader fortsette å vokse ut. Derfor burde du også unngå å klippe av alle bladene på én gang, da kan du risikere at plantene dør. Vi anbefaler å ikke høste mer enn 1/3 av én plante/stengel på én gang. 

 

Noen planter (f.eks bladpersille og koriander) trimmes fra bunnen

Det er noen urter (som bladpersille og koriander) som har godt av å trimmes fra bunnen. Du klipper da hele stengler nede over roten (pass på å ikke klipp av mer enn 1/3 av en plante på én gang for fortsatt vekst):

Bladene nederst vil få mer lys når du høster de større som skygger for, og nye stengler vil vokse opp.

 

Salater som ruccola og romano kan høstes ved å kutte av de største bladene ytterst

Pass på at du ikke kutter av de innerste bladene (og maks 1/3 av planten på én gang), da disse vil sørge for at du får ny vekst.

 

 

Sørg for at alle plantene får nok lys

Noen planter (som ruccola og bladpersille) vokser raskere og kan skygge for tregere planter som basilikum og oregano. Planter trenger masse lys for å vokse, så for å sikre jevn vekst burde du sørge for at ingen står i skygge.

Hvis noen store planter skaper skygge for andre, er det smart å trimme de ned. I tillegg kan du sette de mindre plantene i midten, hvor lyset er sterkest.

Her ser du basilikumen står i skygge, da vokser den mye saktere. Løsningen er å trimme de store plantene, og evt. sette basilikumen i midten.

 

Trim før planten blomstrer:

Det er også viktig at du klipper urtene før de blomstrer. Når urtene blomstrer går de nemlig over i en ny fase, hvor smaken kan bli dårligere. Auken gir både lys og næring som bremser blomstringen, men den klarer ikke å stoppe den helt, det må du gjøre med kontinuerlig trimming :)

Høster du kontinuerlig og passer på å trimme urtene før de får blomster, får du en lykkelig plante som fortsetter å gi nye blader :)

Ikke nøl med å ta kontakt med oss på hei@auk.eco hvis du har noen spørsmål.